Bygger bostäder rustade för 60 år med vinterstormar i Arktis

Att bygga radhus i världens nordligaste by kräver ingenjörskonst och förstklassigt materialval

 

I vår nordligate utpost Longyearbyen på Svalbard utecklar byggherren Statsbygg och entreprenören Skanska Husfabrik ett krävande projekt under tuffa, arktiska förhållanden. I Gruvedalen uppförs nämligen 60 solida radhus, säkra mot både snöskred, jordbävningar och skiftande klimat.

Kombinationen av akut bostadsbrist i städerna och ett hårt polarklimat ledde fram till en tidig problemställning i projektet: hur får vi snabbst möjligt byggt 60 nya bostäder? Svaret var lika enkelt som det var offensivt: platsbyggda och rassäkra stålfundament påmonterat färdiga moduler från fastlandet.

Se också: Ekstreme tiltak 71 grader nord

Gruvedalen Svalbard (1).jpgByggherre Statsbygg har beställt totalt 60 bostadsenheter i det rassäkra byggprojektet i Gruvedalen i Longyearbyen (Foto: Protan AS)

Lösningar för arktiska förhållanden

De närmst kompletta radhusen blev derefter producerade av Skanska Husfabriken i Steinkjer. Härfifrån blev de stora modulerna levererade båtvägen till Longyearbyen, kört vidare på lastbil upp till Gruvedalen och till slut lyft på plats till sitt slutliga hem på toppen av stålfundamenterna.

Projektledare Inger-Johanne Tollaas på Statsbygg poängterar hur viktigt det är att byggnaderna är rustade för det som klimatförändringarna för med sig framöver:

– Dessa bostäder ska stå i minst 60 år. Det måste vara väldigt robusta, berättar hon för Teknisk Ukeblad.

Gruvedalen Svalbard (2).JPGModulbyggnaderna är producerade på Skanska Husfabriken i Steinkjer och fraktede sjövägen till Longyearbyen och Svalbard (Foto: Line Nagell Ylvisåker/Protan AS)

Täcka för transport

Att en byggnad ska tåla 60 år i ett av världens hårdaste klimat gör att det ställs särskilt höga krav på materialval. Det gäller inte minst på taket, som ska skydda invå¨narna från väder och vind. Och eftersom merparten av modulerna skulle transporteras och hissas på plats i Gruvedalen under vinterstid, var det inte möjligt att vänta med att täcka taket till sommarhalvåret. Därför täckte takläggarna i Norgestak Trøndelag in ett första lag på husfabriken i Steinkjer, innan modulerna skeppades norrut.

Gruvedalen Svalbard (3).JPGRepresentanter från Norgestak och Protan var på plats vid monteringen av det tredje uppbyggnadsfasen. Från vänster Egil Egseth (Protan), Are Skaufel, Morten Moe, Ishak Bozkurt (alle Norgestak), Hege Gunnerud (Protan) og Marius Undersaker (Norgestak) (Foto: Line Nagell Ylvisåker/Protan AS)

Detta är taken för framtidens extremväder

Efter att modulerna blev ihopmonterade på plats var hantverkarna tillbaka på taket för att täcka lederna mellan byggnaderna. Efter att allt var på plats och meteorologerna rapporterade om fint väder, täckte Norgestak hela projektet med ett lag nummer två.

Och tätskiktet, som ska tåla arktiska vinterstormar och extrema förhållanden? Det blev levererat från Protan, beläget i Lier utanför Drammen.

Gruvedalen Svalbard (4).jpgBostadsprojektet i Longyearbyen har materialval av ypperste klass för att stå emot 60 år med arktiska vinterstormar (Foto: Christopher Philip Griffiths/Skanska)