Protan Koncernen

Protan är en norskägd industrikoncern som är världsledande inom membranteknologi. Vi utvecklar och tillverkar tätskikt, taksystem, ventilationssystem och tekniska textilier. Huvudkontoret ligger i Drammen.

Vi har över 900 anställda i 15 länder och en total omsättning på över 1,2 MRD NOK.

Vårt största affärsområde är tak och membraner. Vi har också specialiserat oss på att skräddarsy ventilationssystem till gruvor och tunnlar. Utöver detta producerar vi lager- och industrihallar i PVC, översvämningsskydd, uppfödningslösningar för fisk, oljepåsar, oljelänsar med mera. Dessa produkter exporteras över hela världen. Protan är också en av Nordens största takentreprenörer. 

Med över 70 års erfarenhet har Protan utvecklat innovativa lösningar som är anpassade till en global marknad och till krävande klimat. Vi arbetar tätt tillsammans med våra kunder och leverantörer för att vara i framkant inom teknologi, miljö och kompetens. Detta ger oss en unik erfarenhet och insyn som gör att vi kan leverera flexibla, skräddarsydda lösningar anpassade till lokala behov – antingen kunden behöver ett vattentätt miljötak, krävande ventilation eller annat tekniskt skydd.

Vår viktigaste roll som en internationell koncern är att skydda värden genom att leverera världsledande lösningar .

 Takduk och Tätskikt

Takduk och tätskikt är det största affärsområde i Protan koncernen. Vi levererar kompletta, skräddarsydda lösningar och system för tak, antingen de är synliga eller övertäckta. Dessutom levererar Protan högkvalitetstätskikt för våtrum och terrasser, och vi utför radontätning för nybyggnation och renovering.

Vi har även utvecklat speciallösningar för designtak, ”cool roof” och gröna tak. Vi skräddarsyr lösningar efter kundens behov. Protan samarbetar tätt med ledande entrepenörer och arkitekter i Norden, Europa och Ryssland.

Protan Entreprenad

Protan Entreprenad är Nordens största takentreprenör. Vi har ett nätverk av duktiga, erfarna takläggare. Kvalitet, flexibilitet och pålitlighet är våra kännetecken.

Protan Entreprenad är en totalleverantör av tjänster för takduk och tätskikt. Vi levererar också lösningar för radontätning. Vi kan våra produkter och vi samarbetar tätt med vår tekniska avdelning för att utveckla nye lösningar. Vi bistår med specificeringar och projektstyrning genom vårt Projekteringskontor.

Ventilationssystem

Protans flexibla ventilationssystem är de mest innovativa i Europa. Vi levererar ventilationssystem till gruvor och tunnlar över hela världen genom vår produkt Ventiflex. I samarbete med våra kunder producerar vi flera hundra kilometer ventilationsrör till gruvor och tunnlar varje år. Vi vinner projekt genom lokala samarbetspartners i Norden, Europa, Syd-Amerika och Afrika.

Protans ventilationssystem har en unik slitstyrka, stor smidighet och låg vikt. Ventilationsrören har lång livslängd, vilket möjliggör återanvändning och effektiv projektering. Ventiflex-kvalitetén är självslocknande, brandsäker och beständig mot kemikalier. Monteringen är rask och enkel och produkterna är underhållsfria.

Tekniska textilier

Affärsområdet tekniska textilier har ett brett urval av produkter och lösningar anpassade till många användningsområden. Våra tekniska textilier används till plasthallar över hela världen - från arktis till tropikerna - som lagerhallar, flyghangarer, idrottshallar, sjukhustält, speedway, vattenlagring och flyktingläger.

Våra presenningar skyddar gods och material på byggarbetsplatser, i båthamnar, i industrin och i lantbruket. Vi levererar inklädningar för vatten- och frostsäkring i fjällhallar och vägtunnlar. För lantbruket levererar vi underhållsfria silopåsar, gödseltankar och tätningsdukar för gödselbehållare – detta förhindrar läckage och föroreningar till terräng, grundvatten och vattendrag.

Oljeindustrin är en viktig kund för oss. Genom avancerad produktutveckling har vi utvecklat så kallade Oil-bags i stora dimensioner för uppsamling och lagring av oljespill.