Amazon Web Services

Katrineholm är en klassisk industristad, men har de senaste åren drabbats av stora nedskärningar inom industrin under 2000-talet. Speciellt var nedläggningen av de traditionsrika företaget Ericssons verksamhet ett dystert faktum.

Men nya industrier växer fram. Nu har teknologigiganten Amazon startat ambitiösa projekt i Sverige: Tre nya datacenter byggs i Eskilstuna, Västerås och Katrineholm.

Det är inte varuhus, associerat med Amazons ursprungliga verksamhet som bokhandlare på nätet, som byggs här. Det är istället enorma datavaruhus för Amazons omfattande internettjänster under verksamheten Amazon Web Services.

Datavaruhuset i Katrineholm är enormt, hela 14.000 kvadratmeter, och bara egendomsvärdet  uppgår till 19 miljoner svenska kronor. Själva byggnaden blir 200 meter lång.

 

Amazon2.jpg


Inne i byggnaden ska det fyllas med mellan 50.000 och 80.000 servrar, en maskinpark som ställer unika krav på byggnaden. Denna mängd maskiner producerar en stor mängd värme, så kylning och isolering är avgörande.

Protan Entreprenad i Örebro blev vald som underleverantör av taket. Den lokala takentreprenören har expertisen till att påta sig byggprojekt där det finns behov av speciella tekniska lösningar, och kan utföra jobbet snabbt och effektivt.

Protan Entreprenad lägger inte bara tak, men kan leverera en totallösning. För Amazon-varuhuset ordnade Protan Entreprenad också 400 järnrör till konstruktion av en gångbrygga. Vårt företag är ett naturligt val för takjobb, från små konstruktioner på villor upp till unika stora projekt.

Protan SE

Protan SE är en polyesterarmerad PVC-takduk som används på exponerade takytor. Den kan fästas mekaniskt eller monteras som vakuumtak.