Tänka utanför boxen med H&M

Det går inte alltid som planerad på ett byggprojekt. Vad gör man när taket til en stor lagerbyggnad i Borås skall läggas utan att takets stålkonstruktion är på plats?

Protan Entreprenads avdelning i Alingsås fick i uppdrag att lägga taket på H&M’s centrallager i Hulta vid Borås. Det var bara ett problem: Taket på 8000 kvadratmeter var till att börja med i tid enligt planen, men av olika anledningar var leveransen av stålkonstruktionen hela sex veckor försenat.

Att starta upp ett byggprojekt sker successivt, och de flesta av stegen är beroende av att tidigare etapper är färdigställda. Man kakelsätter exempelvis inte badrummet förrän rörmockaren har gjort färdigt sitt jobb.

Utan stålkonstruktionen avstannade hela byggprocessen, eftersom allt invändigt arbete var beroende av denna leverans. Dessutom var betongen som skulle läggas som golv beställd, och det till ett bestämt datum, som närmade sig med stormsteg.

Tid och kvalitet

- Vår styrka är framförallt våra duktiga och omtyckta montörer, säger Dan Johansson, avdelningschef på Protan Entreprenads avdelning i Alingsås. Det är yrkesfolket som är ryggraden i företaget.

Ända sedan Mats Ivarsson etablerade Alingsås Tak 1984, har verksamheten täckt, renoverat och underhållit den femte fasaden på toppen av otaliga byggnader i Västra Götaland, med utgångspunkt från huvudkontoret som sedan dag ett har legat i Alingsås. 2008 blev företaget, fortfarande under namnet Alingsås Tak, en del av Protan Entreprenad.

Protan Entreprenad består i dag av av fyra avdelningar: I tillägg till Alingsås, är det verksamheter i Karlstad, Stockholm och Örebro, som lägger tak i hela Sverige – en pålitlig samarbetspartner som lägger stolthet i att leverera projekt i tid och med hög kvalitet.

Tänka utanför boxen

Duktigt yrkesfolk har kompetensen att hitta nya och flexibla lösningar. Johansson är stolt över sina duktiga anställda, både montörerna ute på byggarbetsplatsen, och serviceavdelningen som snabbt kan lösa stora och små problem. I fallet med taket på höglageret i Hulta var Alingsås-avdelningen tvungen att tänka snabbt och utanför boxen.

Det viktigaste för projektets framsteg var att taket var tätt. För att få ett tätt skydd så fort som möjligt bestämde man sig för att lägga ett tillfälligt tak. På mindre än två veckor lade Protans montörer ett tak på hela 8000 kvadratmeter, så att betonggolvet kunde läggas på den överenskomna tiden.

Med ett enkelt och tätt tak på plats, kunde Protans takmontörer sedan ta sig tid att grundligt lägga ett permanent tak, så att H&M kunde öppna sitt lager och distribuera kläder för sina shoppingsugna kunder i Sverige och utomlands som planerad – utan förseningar.

Protan Entreprenad Alingsås

Välkommen till Protan Entreprenad Alingås - din takläggare i Västra Götaland!

Läs mer