Rejmes Tekniske Verkstad

I maj 2017 slogs bilverkstaden Rejmes Tekniska Verkstad i Örebro av en tragedi. Tidigt på morgonen kom det första larmet till SOS om rökutveckling i den lokala firman.

Det visade sig snabbt att branden, som antagligen var resultatet av ett fel i den elektriska anläggningen, var allvarlig. Röken som uppstod ledde till att byggnaderna belägna nära verkstaden råddes att stänga fönster och hålla sig inomhus. När branden var under kontroll visade det sig att verkstaden var totalförstörd. Verkstad, lager, kontor och butik gick förlorad. Lyckligtvis blev ingen skadad i branden.

Bilverkstadskoncernen kastade inte bort tiden. Bara sex månader efter förlusten av företagets lokaler togs det första spadtaget för en ny byggnad.

Peter Andersson, VD för Rejmes är nöjd med den nya byggnaden:
– Det har varit inspirerande att hitta lösningar på allt, vi har fått vara väldigt lösningsorienterade och det har gällt allt från liftar till ventilation, säger han till SVT.

I stark kontrast till miljöpåverkan orsakat av branden har Rejmes haft stora miljöambitioner med den nya byggnaden. Målet var att uppnå certifieringen “guld” enligt Miljöbyggnad. Certifieringen ställer hårda krav på byggnadens miljöpåverkan och miljöfotavtryck, bland annat för inneklimat, materialval och energianvändning.

Det var Protan Entreprenad i Örebro som påtog sig uppdraget med att lägga tak på nybyggnationen. Företaget är väl uppdaterat på det senaste inom miljöteknologi. Tak är inte längre bara tak, valet av tak är ett proaktivt val av egenskaper anpassat för din byggnad.

Energieffektivitet är centralt, och här har Protan Entreprenad levererat en kombination av god isolering och ett unikt tätskikt: Protan CoolRoof 1,6 mm.

Protan CoolRoof är ett vitt tätskikt, en färg som inte bara är ett estetiskt val, men också är designat för att reflektera majoriteten av solstrålarna. Denna lösning används ofta runt intag för ventilationen, för att ta in kallare luft. Lägger du hela taket med CoolRoof minskar det värmen invändigt avsevärt, som ger lägre kostnader för nedkylning och ventilation under sommarhalvåret.

Protan tätskikt är också återvinningsbart när livslängden når sitt slut.

Vi på Protan Entreprenad har erfarenhet av flera lösningar för miljöfokuserade projekt. Prata med oss på Protan om vilka tak vi kan erbjuda av det senaste inom gröna byggnader.

Protan Cool Roof

Protan Cool Roof är ett taksystem som ingår i produktserien Protan Exposed Roof SE. Tätskiktet är vitt och lämpar sig utmärkt som exponerad taktäckning när dokumenterat högt reflektionsvärde (SRI-Solar Reflectance Index) önskas.