Om Ventiflex ventilationssystem

Konsten att transportera frisk luft till gruvor och tunnlar.

konsten att transportera frisk luft till gruvor och tunnlar

Våra tre flexibla ventilationssystem för gruvor och tunnlar, VENTIFLEX Air, VENTIFLEX Duo och VENTIFLEX Shaft, är de mest innovativa i världen

När Protan etablerade Ventiflex 1949, var vi de första i Europa som leverade flexibla ventilationsrör för gruvor och tunnlar. Genom snart 70 år har vi byggt upp omfattande kunskap och bred erfarenhet som grund för dagens världsledande produkter och lösningar.

Flamhämmande och självslocknande

Alla våra system skräddarsys efter mått för varje projekt, och levereras i fem olika rörkvaliteter. Alla rörkvaliteter är flamhämmande och självslocknande. Två rörkvaliteter har dessutom antistatiska egenskaper och är specialutvecklade för miljöer där det kan finnas lättandtänliga gaser.

Drivande kraft

Vi jobbar kontinuerligt som drivande kraft för utvecklingen av ventilationsteknologin i gruvor och tunnlar. Vi är medlem av NTN (Norwegian Tunneling Network), och vi erbjuder omfattande utbildning och support för våra Ventiflex-kunder. Vi har en tät dialog och ett bra samarbete med kunderna, och utbildningen inkluderar både installation, upphängning och reparationer.

Flera hundra kilometer varje år

Tillsammans med våra sammarbetspartners levererar vi varje år flera hundra kilometer ventilationsrör till gruvor och tunnlar i spännande och krävande projekt i Norden, Europa, Sydamerika, Asien, Afrika och Australien.

Innovation och miljö

Genom innovation och kontinuerliga förbättrinar, jobbar vi alltid för att erbjuda den bästa rörkvaliteten:

  • Mycket god hållbarhet
  • Stor flexibilitet
  • Låg vikt
  • Enkel hantering

Vi fokuserar alltid på säkerhet och hälsa. Materialen som används i våra ventilationsrör är därför flamhämmande, självslocknande och motståndskraftig mot kemikalier. Alla våra ventilationsrör kan återvinnas och levereras i färger som reflekterar ljus i tunnlar och gruvor.

Produktion och kvalitetssäkring

Ventiflex produceras vid våra två fabriker i Norge. Den belagda textilen produceras i Drammen, och rören tillverkas vid fabriken i Nesbyen. Våra fabriker och våra ventilationssystem är godkända och certifierade enligt kvalitetsstandarden ISO 9001 och miljöstandarden ISO 14001. Det betyder att hela värdekedjan och alla ventilationslösningarna har en dokumenterad hög kvalitet och minimal påverkan på miljön, både lokalt och globalt.

Utveckling och testning

Vi utvecklar och testar alla lösningar och kvaliteter på laboratoriet i Drammen. Det är godkänt av Det Norske Veritas (DNV) och följer stränga rutiner för testning och dokumentation. Alla system genomgår ingående kontroll och kvalitetssäkring innan leverering. Protan är pådrivande inom utveckling av ventilationsteknologi i gruvor och är medlem i ITA-AITES.

2,5 km testtunnel

Vi utför också tester i også tester i en riktig tunnelmiljö för att kvalitetssäkra produkter och lösningar. Vi har bland annat tillgång till en 2,5 km testtunnel som vi använder för att förbättra rörsystemen.

Visste du att..

... förr i tiden blev fåglar använda för att varningssignalera i gruvorna? En bur med en fågel hängde i gruvgången, och när den slutade kvittra var det uppenbart slut på syre, och gruvarbetarna var tvungna att komma upp från gruvan.