iStock-1149754751.jpg

Hög solreflektion – minskat kylbehov

Protan Cool Roof är ett system som använder vit takbeläggning med ett dokumenterat högt solreflektansvärde (SRI – Solar Reflectance Index) – och minskat kylbehov.

arrow_downward

Protan Cool Roof

En vit takyta med höga solreflektionsegenskaper ger en betydligt lägre temperatur i en kompakt takkonstruktion än mörkare färger. Protan Cool Roof är i praktiken en vit takbeläggning med ett dokumenterat högt solreflektansvärde (SRI - Solar Reflectance Index).

Den används därför flitigt för byggnader där det finns ett medvetet förhållningssätt till reflektion av solljus och temperaturen på taket, till exempel för kylrum eller tak där solpaneler ska installeras.

Det finns även flera hållbarhetsfördelar med ett vitt Cool Roof-tak: Högt solreflektionsvärde gör samtidigt taket mer hållbart, minskar byggnadens energibehov i samband med kyla och motverkar uppvärmning av tätorter (Urban Heat Island Effect). I svalare klimat kan det vara lämpligt att lägga vit takbeläggning framför friskluftsintaget för t.ex. luftkonditionering, eftersom temperaturen här blir flera grader kallare än på resten av ytan.

Produkten som används till ett Protan Cool Roof-taksystem är en vit Protan SE som antingen monteras mekaniskt eller som vakuumtak.

med ASTM C 1549-04 och ASTM C 1371-04a enligt godkända metoder av Cool Roof Rating Council (CRRC).

KONTAKT OSS

Magnus Liedberg - Landschef Sverige

Magnus Liedberg

Landschef Sverige